torsdag 24 december 2020

Ryska konstnärer på baltiska utställningen i Malmö (1914) och deras målningars öden

 

"Den 15 maj 1914 öppnades en utställning av Östersjöländernas industriella landvinningar och kultur i Malmö. Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland, som inkluderade Finland vid den tiden, deltog. Rysslands deltagande, och med det möjligheten att överhuvudtaget genomföra utställningen, var länge oviss: den ryska regeringen var inte särskilt intresserad av det regionala centrum i Sverige som Malmö utgör.

Och då övertogs organisationen av den ryska avdelningen, i praktiken för första gången på en internationell utställning, av privatpersoner – filantroperna Mykola Teresjtjenko, V. Tsekalo (deras porträtt målade av Aleksandr Golovin presenterades på utställningen) och Michail Rjabusjinskij. Projektet samordnades av offentliga organisationer – den ryska expertkammaren och ”Ryska konstnärsförbundet”.

Detta var senare den omständighet som fick de svenska myndigheterna och direktoratet för museet i Malmö att vägra återlämna målningarna till Ryssland. Svenskarnas främsta argument var att målningarna lämnades till utställningen av privatpersoner, inte av staten, och därför kunde endast dessa personer (konstnärer, samlare) eller deras arvingar kräva att de återlämnades."

Texten översatt av Stefan Lindgren, läs vidare om utställningen, konstnärerna och deras målningar på Ryska riksförbundets hemsida, där resten av artikeln finns: https://rurik.se/nyheter/21981

Inga kommentarer: