fredag 28 augusti 2020

50 fakta om Ryssland som du behöver veta

Här listas inte mindre än 50 intressanta fakta om vårt stora grannland

1. Ryssland är det största landet i världen, med ett område på 17,075 400 kvadratkilometer. Det är 1,8 gånger större än USA. Rysslands område är ungefär lika med planeten Plutos yta. 

2. Ryssland har världens största aktiva vulkan – Klyuchevskaya Sopka. Dess höjd är 4 kilometer 850 meter. Den kastar askkolumner åtta kilometer upp. Med varje utbrott blir den högre. Klyuchevskaya Sopka vulkan har haft utbrott under de senaste 7 tusen åren. 

3. Sankt Petersburgs tunnelbana är den djupaste i världen. Dess genomsnittliga djup är 100 meter. 

4. Sankt Petersburg har tre gånger så många broar som Venedig. Enligt antalet kanaler och broar är det mer lämpligt att inte kalla St Petersburg norra Venedig, men Venedig – Södra St Petersburg. 

5. De äldsta Kristna templet i Ryssland anses vara det antika templet Thaba-Erda, som ligger i Ingusjien, i Jeyrakh-distriktet, mellan byarna Khayrakh och Pui. Det byggdes i VIII-IX århundraden. Tre av de äldsta befintliga kyrkorna ligger i byn Nizhny Arkhyz i Karachay-Cherkessia. De byggdes på X-talet. 

6. Den transsibiriska järnvägen är den längsta järnvägen i världen. Den stora sibiriska vägen, som förbinder Moskva med Vladivostok, är 9298 kilometer lång, korsar 8 tidszoner, passerar genom 87 städer och orter och korsar 16 floder, inklusive Volga. 

7. Sibiriska Baikal-sjön är den djupaste sjön i världen och den största källan till färskvatten på planeten. Baikal har 23 kubikkilometer vatten. Alla världens största floder-Volga, don, Dnepr, Yenisei, Ural, Ob, Ganges, Orinoco, Amazon, Thames, Seine och Oder – måste flöda i nästan ett år för att fylla ett bassäng lika i volym till Baikal-sjön. 

8. Ryssland är det enda landet vars territorium tvättas av tolv hav. 

9. Ryssland separeras från Amerika med 4 kilometer. Detta är avståndet mellan Ratmanov-ön (Ryssland) och Krusenstern-ön (USA) i Beringsundet. 

10. Från Moskva till Chicago är det närmare än från Chicago till Rio de Janeiro. 

11. I Rysslands kulturhuvudstad, Sankt Petersburg finns det 2000 bibliotek, 221 museer, 100 konsertorganisationer, mer än 80 teatrar, 80 klubbar och kulturhus, 62 biografer, 45 konstgallerier. 

12. Uralerna är de äldsta bergen i världen. Beläget i Kusinsky-distriktet nära byn Alexandrovka härstammar Karandash-berget från 4, 2 miljarder år sedan. De historiska namnen på Uralbergen är Bolshoy Kamen, Sibirskij Kamen, Zemnoj pojas och Pojasnoj Kamen. En gång i tiden var Uralbergen mycket höga, men nu återstår bara grunden för de tidigare bergen. 

13. Det finns 7 identiska höghus i Moskva: 2 hotell, 2 administrativa byggnader, 2 bostadshus och ett universitet. På engelska kallas denna ensemble De sju systrarna, och på ryska, helt enkelt Stalins skyskrapor. Stilen där höghus byggs kallas stalinistisk gotisk. 

14. Moskva Kreml är världens största medeltida fästning.

15. Den totala längden på Kreml-väggarna är 2235 meter. 

16. I Moskva finns en stor fontän, som har dricksvatten. Fontänen är en del av den arkitektoniska gruppen "Alexander och Natalie" med en skulpturell komposition av Pushkin och Goncharova i en elegant rotunda. 

17. Sankt Petersburg är den nordligaste staden i världen med en befolkning på mer än en miljon människor. 

18. Området Sibirien är 9 miljoner 734,3 tusen kvadratkilometer, vilket är 9% av jordens land. 

19. Ryssland har gränser med 16 länder: Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Vitryssland, Ukraina, Georgien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Kina, Mongoliet, Nordkorea, Japan och USA. Ryssland gränsar också till två okända stater: Sydossetien och Abchazien. 

20. Det finns fler Kalashnikov-gevär i världen än alla andra typer av gevär tillsammans. 

21. Ryssland förklarade lika rättigheter för män och kvinnor tidigare än USA. I Ryssland beviljades kvinnor rösträtt 1918 och i USA 1920. 

22. Ryssland har aldrig känt slaveri. Perioden för den mest fullständigt uttryckta formen av feodalt beroende, träldom, i Ryssland var kortare än till exempel i England och de flesta länderna i Europa. Träldom i Ryssland hade en mildare form. Ryssland avskaffade träldom 1861, och USA avskaffade slaveri 1865. 

23. Den 16 januari 1820 upptäckte den ryska expeditionen av Thaddeus Bellingshausen och Mikhail Lazarev Antarktis. 

24. Det mest kända dataspelet -Tetris- skapades av den ryska programmeraren Alexey Pajitnov 1985. Detta spel blev populärt i Sovjetunionen, och sedan 1986 i väst. 

25. Ivan IV "Groznij" var inte en tyrann, han styrde med en oöverträffad mildhet för sin tid. Med samma storlek på Europa och Ryssland vid den tiden avrättade han 100 gånger färre människor under hans regeringstid än sina europeiska kollegor under samma period – 3-4 tusen människor mot 300-400 tusen människor. 

26. Ivan IV "Groznij" dödade inte sin son. 

27. Tåg i Moskvas tunnelbana kör oftare än någon annan tunnelbana i världen. Under rusningstid är intervallet mellan tåg 90 sekunder. Bland dem finns" namngivna " tåg, till exempel "akvarell" - tåget, som är en resande utställning av målningar. 

28. I Peterhof nära St Petersburg finns 176 fontäner, varav 40 är gigantiska och 5 kaskader. 

29. Samovar är den gamla versionen av vattenkokare. Samovar gick på kol, men utförde samma funktion, kokande vatten. 

30. Den ryska staden Oymyakon har den lägst uppmätta lufttemperaturen. Den kalla rekordet sattes 1924 vid -71,2 ° C. 

31. Vid Novosibirsk Institut för Cytologi and genetik SB RAS finns ett monument till en laboratoriemus som inspirerande binder DNA. 

32. Under andra världskriget användes tunnelbanestationer som bombskydd. Under flygräderna föddes 150 personer i detta helt säkra skydd. 

33. det finns många utmärkta sightseeing- och turistvägar I Ryssland. De mest kända så kallade "familjer av turistvägar" är Rysslands Gyllene ring, Rysslands silverring och den stora Uralringen. 

34. Den totala längden på Moskvas 12 tunnelbanelinjer är 310 km. Det är nästan 10 000 tåg som går mellan 182 stationer. Den genomsnittliga längden på en passagerares resa är 13 kilometer. 

35. på 1700-talet var Ryssland Det 3: e största riket i mänsklighetens historia, som täckte ett territorium från Europeiska Polen till nordamerikanska Alaska.  

36. Den västra sibiriska slätten är den största slätten på jorden. 

37. Eremitaget är ett av världens största och äldsta museer. Den innehåller tre miljoner konstverk från stenåldern till nutiden. Om du ger var och en av dessa verk en minut tar det mer än 25 år att gå genom Eremitaget som om att arbeta och titta på utställningarna i 8 timmar om dagen för att se dem alla. 

38. Hälften av Chelyabinsk ligger i Uralerna, hälften i Sibirien. Samtidigt visar Chelyabinsks vapensköld en kamel. Till synes, varför en kamel, för det finns inga kameler i Chelyabinsk? Inte nu, men för 200 år sen fanns det. Chelyabinsk var ofta värd för handelsvagnar av lastade kameler. 

39. För en tid sedan hade Moskva fler miljardärer än någon annan stad i världen. Nu finns det färre miljardärer i Moskva, men det finns mer klarhet om hur man spenderar en miljard. 

40. Det ryska offentliga biblioteket är det största i Europa och det näst största i världen efter Kongressbiblioteket. Det ligger i Moskva och grundades 1862. 

41. På dagen för öppnandet av en 700-sits McDonalds-restaurang i Moskva på Pushkin-torget, klockan 5 var det en kö på 5000 personer framför den. Under den första dagen serverade restaurangen 3000 kunder. Till denna dag är det fortfarande den mest besökta McDonalds i världen. 

42. För att skydda mot gnagare håller Eremitaget en flock katter. Varje Eremitage-katt har ett pass med ett foto. 

43. Det finns mer än 820 glaciärer i Altai, som täcker en total yta på 600 kvadratkilometer. 

44. Helikopter Golf är en ny sport i Ryssland. Två helikoptrar utrustade med 4 meter klubbar spelar med två bollar med en diameter på en meter. Varje lag har fem medlemmar. En styr helikoptern, den andra träffar bollen, den tredje samordnar de två första handlingarna, ytterligare två i reserven. De ersätter den med klubban när det tar slut på ånga. 

45. Ryssland rankas regelbundet först i olika rankningar av världens minst vänliga länder, men det här är bara ett missförstånd på grund av olika kulturkoder. I Ryssland lärs barn i skolor att inte le utan anledning, med tanke på ett leende ett tecken på ett frivolöst humör. Faktum är att Ryssarna är vänliga och alltid redo att hjälpa en utlänning. 

46. År 2002, enligt Unescos betyg, ingick Jekaterinburg i listan över 12 idealiska städer i världen. 

47. Den största klockan någonsin gjuten är den ryska Tsarklockan, gjord av mästare Ivan Fedorovich Motorin och hans son Mikhail. Vikten av Tsarens klocka är 201 ton och 924 kg. Dess höjd är 6 meter och 14 centimeter. 

48. Staden Suzdal upptar bara 15 kvadratkilometer område och har en befolkning på drygt 10 000 personer. Samtidigt finns det 53 kyrkor i Suzdal. 

49. Ryska federationen består av 8 federala distrikt, som är indelade i 83 regioner-federationens ämnen, inklusive 21 nationella republiker. Republiker, som var och en tilldelas av konstitutionen till en titulär etnisk grupp, upptar 28,6% av Rysslands territorium och 16,9% av befolkningen bor i dem. Etniska ryssar utgör cirka 83% av den ryska befolkningen, men det finns inget omnämnande av det ryska folket i Ryska federationens konstitution. Denna juridiska händelse är ett av Ryska federationens mest pressande inhemska politiska problem och kommer att lösas förr eller senare.

50. Myten om myten: ryssarna tror att amerikanerna tror att björnar går på gatorna i Moskva. I själva verket går björnar inte ofta runt ryska städer, och amerikaner har inte en stereotyp av det vilda Ryssland

Källa: http://rurik.se/news/20070

Inga kommentarer: