tisdag 10 september 2019

Jag stannar tiden

Den 25/9 kl 18.00 arrangerar Svensk-ryska vänskapsföreningen en visning av Gunilla Breskys dokumentär "Jag stannar tiden" på Södergården Götgatan 37 i Stockholm.

Vi tar inte inträde men vill du bidra med något till Svensk-Ryska vänskapsföreningen tackar vi för det.

Så här skriver Gunilla Bresky om filmen:


”Jag skyndade att filma för jag visst att om jag hann filma bara en liten del av det som fanns framför mina ögon så skulle många människor på jorden aldrig våga ta till vapen, utan vara rädda för att samma sak som de såg på vita duken skulle vänta dem.”

Filmen bygger på den ryske fotografen Vladislav Mikoshas dagböcker och och bilder. Han filmade striderna på Krim och vid Svarta havet. På även tyrliga vägar hamnade han i Hollywood, där han mötte berömda skådespelare som Ingrid Bergman och Cary Cooper. Han dansade en hel natt
med ”Amerikas vackraste stjärna” Hedy Lamarr och han blev inbjuden till självaste Charlie Chaplin för en privat filmvisning.

När filmen visades på Indipendent-festivalen Telluride i USA skrev The Hollywood reporter att ” Gunilla Bresky har skapat en poetisk och visuell hyllning till Mikoshas verk, och förmedlar hans känsla av att vara på rätt plats vid rätt tid.

Den svenska berättarrösten som görs av skådespelaren Jonas Karlsson ger berättelsen ett extra värde”, skriver tidningens recensent och avslutar:

”Mikoshas bilder har enastående kvalitet och deras innehåll, så okänt för västerländska åskådare, förstärks av Breskys verk. Detta är ingen biografi över Mikoshas liv, utan en lågmäld, lyrisk och gripande film om kriget.”

”Jag stannar tiden” har visats och fått priser på många internationella filmfestivaler och fick också Tempo Documentary Award som ”bästa svenska dokumentär” 2014.

Den 25 september blir ett datum att lägga på minnet eller ännu bättre skriva ner.
Hoppas att så många som möjligt får möjlighet att ta del av filmen, välkomna..

Hälsar
Barbro Kjelkerud, ordförande i svensk-ryska vänskapsföreningen
www.svensk-ryska.se

Inga kommentarer: