torsdag 3 september 2020

3/9 - andra världskrigets slut

 

Bild: rs.gov.ru 

Dagen för slutet av andra världskriget firas på torsdag, 3:e september, skriver tidningen "Izvestija". Det slutade för 75 år sedan när Japan kapitulerade. De sista avgörande striderna ägde rum i Fjärran Östern. På några veckor besegrade sovjetiska trupper den största japanska gruppen och befriade södra Sakhalin och Kurilerna.Yuzhno-Sakhalinsk offensiv operation ingick i läroböckerna för militär konst. Det blodigaste och mest brutala kriget i mänsklighetens historia varade i sex år. Det involverade mer än sextio länder runt om i världen, med åttio procent av världens befolkning som bor i dem. Antalet militär personal i aktiva arméer översteg 110 miljoner människor. 

Historiker argumenterar fortfarande om mängden mänskliga förluster under kriget. Enligt olika källor dödades mellan sextio och sextiofem miljoner människor bland civila och militär personal. Av dessa var mer än fyrtio procent från Sovjetunionen. Ledarna i Nazityskland dömdes vid Nürnbergtribunalen. Ett av de viktigaste resultaten av kriget var skapandet av Förenta nationernas segrande länder som garant för den nya världsordningen. 

Som rapporterades av Russkiy Mir, har Rysslands president Vladimir Putin godkänt ett lagförslag om att skjuta upp dagen för slutet av andra världskriget från 2 till 3 September. Initiativet sponsrades av suppleanter och senatorer. De noterade att Sovjetunionen spelade en avgörande roll i slutet av andra världskriget, som ett resultat av striderna med Japan, tilldelades mer än 300 tusen sovjetiska medborgare militära utmärkelser. Initiativtagarna till propositionen påminde om att det var den 3 September i Sovjetunionen som segern över Japan firades. I de medföljande dokumenten anges att den nya normen syftar till att " stärka de historiska stiftelserna och patriotiska traditionerna." 

Vyacheslav Nikonov, chef för statsduman Utskottet för utbildning och vetenskap, ordförande i styrelsen för den ryska World Foundation, konstaterade att denna fråga har diskuterats av parlamentariker under flera år. Enligt hans mening valdes den 3 September av två skäl. Först, redan 1945, var det en resolution från Sovjetunionens högsta sovjet på firandet av slutet av andra världskriget, där detta datum definierades som 3 September, förklarade historikern. Men det avgörande faktum var att de miljoner soldater som fick medaljen "för segern över Japan" hade datumet den 3 September 1945 stämplat på baksidan. "Vi har vår egen ära, vårt eget minne, vår respekt för veteraner, och vi är inte skyldiga att följa kronologin som accepteras någon annanstans. Om soldaterna har skrivit 3 September 1945 på sina medaljer, så var det, " avslutade Vyacheslav Nikonov. Källa: https://russkiymir.ru/news/276815/ 

PS. För värdefull information om andra världskriget finns dokumentet "Historieförfalskare" att beställa, se inlägget innan detta för ytterligare information.

Inga kommentarer: