fredag 19 februari 2021

Ornitologens dag

 

När vintern på norra halvklotet redan är trött, är det så trevligt att höra fåglarnas röster utanför fönstret. De bekräftar: våren är riktigt nära!

Idag i Ryssland firas Ornitologens dag. Dessa biologer studerar fåglarnas liv i varje detalj. Deras arbete är mycket viktigt: ornitologer övervakar fågelpopulationens tillstånd och deras antal, organiserar händelser för att locka fåglar till häckningsplatser och naturligtvis utbilda befolkningen. När allt kommer omkring är fåglar en betydande del av biosystemet. De utrotar skadedjur och till och med små gnagare, hjälper till att lösa växter, producera organiska gödningsmedel etc. På grund av urbaniseringen blir fåglarna på planeten färre. De behöver vårt skydd!

År 2020 uppdaterades Rysslands röda bok. Den innehåller bland annat nästan tre dussin fåglar som ligger på gränsen till utrotning: svartstrupig loon, rödhalsad grebe, liten spoonbill, grå gås, stor vit partridge, svartblå capercaillie, havsplover, vanlig turtledove, blå lark och andra.

Inga kommentarer: