söndag 21 februari 2021

Onlineföreläsningen om Ryska muséet

Ryska museet: skapelsens historia och grunden för samlingen, en onlineföreläsning organiserad av Ryska riksförbundet i Sverige, Ryska landsmännens hus i Moskva (MDS) och den Svensk-ryska vänskapsföreningen ägde rum onsdagen den 17 februari. Föreläsaren var en konstkritiker, anställd vid Tretyakovs galleri, en författare till böcker och artiklar om konst, Tatiana Ilina. Publiken på föreläsningen fick bekanta sig med målningar av Viktor Vasnetsov, Alexey Venetsianov, Karl Bryullov, Ilja Repin, Vasilij Surikov och andra konstnärer.

Evenemanget hölls i ett ovanligt format, vilket gjorde det möjligt att locka både ryska landsmän utomlands och svenska invånare. På varandra följande översättning utfördes av Stefan Lindgren, Master of Historical Sciences, medlem av Svenska författarförbundet och styrelseledamot i Svensk-ryska vänskapsföreningen.

Föreläsningens video finns tillgänglig på MDS YouTube-kanalen: Ryska museet: skapelsens historia och grunden för samlingen - https://www.youtube.com/watch?v=-AAJCX6bx84

Tidigare höll MDS och Föreningen för ryska samhällen i Sverige en onlineföreläsning "Moskva i bildkonst".

Inga kommentarer: