onsdag 12 december 2018

Ambassadören om året som gått


Ryska federationens ambassadör, hans excellens Viktor Tatarintsev talade på "Rysk afton" 21 november 2018.
Att Ryska federationens ambassadör, hans excellens Viktor Tatarintsev, deltar i vänskapsföreningens årliga middag har redan blivit tradition.

Där fick han tillfälle att ge sin syn på hur de svensk-ryska relationerna utvecklats under året som går mot sitt slut.
Ambassadören menade att året 2018 blivit nästan resultatlöst vad gäller de svensk-ryska förbindelserna.

- Den svenska regeringen har konsekvent gått in för att frysa ner alla officiella kontakter med den ryska sidan så vi har inte haft några som helst besök på ministernivå. Vi har under denna tid upprepade gånger föreslagit den svenska regeringen och riksdagen att återuppta sådana kontakter.

- Året har inte varit det lättaste och vi har blivit vittne till rätt många antiryska kampanjer här i Sverige. Ett exempel är hur den svenska regeringen reagerade på de grundlösa anklagelserna från Storbritannien rörande fallet Sergej Skripal och dennes dotter, som vi anklagades för att ha förgiftat. Sverige har stött denna kampanj och också beslutat att utvisa en diplomat från vår ambassad. Utvisningen, sa man när jag inbjöds till UD, var ett uttryck för solidaritet med Storbritannien.

Snabba visum till ministrar
- Många har redan uttalat sig positivt om fotbolls-VM i Ryssland. Men uppriktigt sagt blev vi mycket överraskade av den svenska regeringens beslut att inte skicka någon officiell delegation, på grund av - som idrottsminister Annika Strandhäll formulerade det - den “politiska situationen i Ryssland”, “brist på demokrati” och “brott mot mänskliga rättigheter”.

- Men när det svenska landslaget hade segrat några gånger ändrade sig den svenska regeringen, som varit så konsekvent i sina beslut, och ville skicka ministrar till olika matcher. Man bad oss utfärda visum snabbast möjligt för att ministrarna skulle hinna till S:t Petersburg, Nizjnij Novgorod osv. Vi har naturligtvis utfärdat viseringar utan några som helst problem. Innerst inne var vi glada att man omprövade sitt ursprungliga beslut som, tycker jag, kanske inte var det bästa.

- En annan sak jag vill nämna gäller det svenska valet. Någon månad före valet uttalade sig Stefan Löfven om att Ryssland obligatoriskt skulle blanda sig i detta. Vi har reagerat på detta och när jag var i Almedalen och intervjuades av CNN, sa jag som svar på en fråga: Ingen har rätt att rikta grundlösa anklagelser mot ett annat land, i detta fall Ryssland. Må det så vara Stefan Löfven, påven eller Jesus Kristus.

- Stefan Löfven var inte nöjd med våra uttalanden, men vi var inte heller nöjda med hans.

Ingen demokrati perfekt
- Ungefär samtidigt fick vi efter ett år och nio månader klarsignal från den svenska regeringen om NordStream 2 som ska gå genom den svenska ekonomiska zonen. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg sa att trots att den svenska regeringen såg “principiellt negativt” på gasledningen kunde den på grund av folkrättsliga regler inte säga nej till ryssarna i det här fallet.

- Vi fick tillståndet och det var det positiva som kan räknas den svenska regeringen till godo.

- Ambassadören redogjorde så för en händelse som fick viss uppmärksamhet. Rysslands ambassadör i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, tog upp frågan om att skicka observatörer till Sverige. Vi hade försett ambassadören med en del information om brister i den svenska valprocessen, naturligtvis ur öppna källor. Förslaget bemöttes med viss irritation av Sverige, men det beslutades i alla fall att sända observatörer. Vi tyckte det var en poäng att visa att hur bra demokrati ett land har så kan den ändå aldrig bli perfekt. Man kan inte bara undervisa andra om demokrati men aldrig titta på sin egen trädgård.

- En positiv sak som ambassadören rapporterade var att Rysslands minister för nödsituationer Jevgenij Zinitjev under skogsbränderna i Sverige erbjöd rysk hjälp. Den svenske justitieministern Morgan Johansson tackade för erbjudandet och lovade att återkomma om hjälp skulle bli nödvändig. Så blev det inte, men efteråt skrev statsminister Stefan Löfven till sin kollega Dmitrij Medvedev och tackade för Rysslands erbjudande.

"Malens" kompass bärgad
En annan positiv sak som ambassadören nämnde är att den ”heta linje” som upprättades mellan svensk och rysk militär i samband med militärövningen Aurora 2017 kom att bestå även under Nato-övningen Trident Juncture 2018. Heta linjen ska användas i olika situationer för att undvika olyckor och incidenter.

Tatarintsev nämnde också att Ryssland haft framgång i domstol vad gäller äganderätten till den förlista ubåten ”Malen” som förliste utanför Norrtälje 1916 sedan den kolliderat med lastfartyget Ångermanland, som gick med virke till Tyskland.

Det har i sin tur inneburit att en 100 kg tung kompass från ubåten har kunnat återbördas till Ryssland, där den kommer att bli utställningsexponat.

- Nu arbetar vi för att hela ubåten ska kunna tas upp till ytläge och sedan bogseras till Kronstadt utanför S:t Petersburg. Men det är en mycket komplicerad operation tekniskt så den svenska sidan håller på att studera om det alls är möjligt. Vi är från rysk sida redo att stå för alla kostnader och för allt tekniskt arbete för att få upp den här ubåten. Det skulle vara ett utomordentligt projekt som kommer att visa hur mycket som förknippar våra länder.

- Här tvingas jag återkomma till det negativa. Svenska massmedia, i synnerhet tidningar som Dagens Nyheter, vill inte upphöra med sina antiryska kampanjer. Den senaste som ni kunnat läsa om är att jag som ambassadör sedan två år tillbaka hyr ett hus vid Bosön i Askrikefjärden, mitt emot Vaxholm, och DN började publicera artiklar om detta med bild på första sidan av huset med ryska flaggan, som var högst av alla 24 timmar om dagen. Det kanske retar någon, men folkrätten tillåter oss detta och området skyddas av diplomatisk immunitet. DN försökte använda detta till att söka ubåtar ― 600 meter från ambassadörens hus! – och antydde att jag samordnade ryska ubåtsoperationer. Titta hur lång brygga han har!

När gasrör politiseras
- Man vill försöka måla upp en bild av Ryssland som en fiende som ska anfalla Sverige, särskilt Gotland. Jag har varit i Almedalen de senaste två somrarna och har bl.a. besökt Slite som var en av de båda platser som tog emot rör, när NordStream 1 byggdes. Jag blev ditbjuden av några personer som ville visa mig ett sjöfartsmuseum, där man tillägnat en våning Sovjetunionen och Ryssland. Det har man gjort med stor kärlek och sympati. Jag blev mycket glad och frågade dem, några pensionärer och socialdemokrater, varför socialdemokratiska politiker sagt nej till att ta emot rör den här gången – varför Karlshamn fick dubbelt så mycket. I stället för 50 miljoner euro, som de fick förra gången, gick nu allt till Karlshamn.

- Jag frågade vad man hade gjort för de 50 miljonerna euro. Titta här, sa de. Två fina trevåningshus med bostäder, en brygga långt ut i havet för alla typer av småbåtar, yachter och stora båtar.

- Så varför hade man inte försökt få de 50 miljonerna euro den här gången. Vad gör ni för att dryga ut pensionen? Jo, en gång i månaden åker de över till en fyr för att göra underhållsarbeten och till en annan ö åker man en gång i månaden för att hissa svenska flaggan. På det tjänade man 400 kronor plus 500 kronor.

- Jag tycker synd om er, sa jag. Jag försöker inte uppvigla er till något, men Karlshamn är en mycket rik kommun som nu blir ännu rikare.

- Så vem har vunnit och vem har förlorat? Det är samma Sverige och samma socialdemokratiska kommunalråd på båda ställena.

Mördade ryssarna Kreuger?
- Jag berättar inte detta för att blanda mig i era inre angelägenheter utan jag bara konstaterar hur det kan fungera när man politiserar så mycket och försöker utmåla Ryssland som en förskräcklig fiende.

- Författaren Magnus Ullman berättar i sin bok ”Kreugermordet” om hur den svenske tändstickskungen Ivar Kreuger besökte Sovjetunionen och till och med träffade Stalin. Kreuger ville köpa tändsticksfabriker i Sovjet men förhandlingarna kom ingenstans. Så ägnar författaren ett helt kapitel åt sin teori att Kreuger inte tog sitt liv. Det var säkert Stalinagenter som dödade honom!

- När man läser sådana försök att vända på kända historiska fakta, tycker man att det doftar … något mycket dåligt…

Ambassadören lockade till många skratt och applåder. Men tiden ville inte räcka till för alla frågor.
Som den omtänksamme ryss han är började han med att tacka personalen för den goda maten!

Stefan Lindgren


 




Inga kommentarer: