lördag 10 april 2021

60-årsjubileum för Gagarins rymdfärd!

 

DNs framsida från 1961

Hans ord då rymdraketen lyfte var:
            ”Nu kör vi.”
De orden finns kvar i minnet hos alla ryssar.

60 år har passerat sedan den bedriften och vi vill uppmärksamma Jurij Gagarin och och alla runtomkring som gjorde detta projekt möjligt. Det var då världens många medier flockades kring Gagarin för att få ta del av hans upplevelser och man glömde bort att vakta på kalla krigets regler.


BBC-intervjun med Jurij Gagarin


Lite tidigare historik:
Jurij  Gagarin föddes 9 mars 1934 i Klusjino i västra Sovjetunionen. Som ung arbetade han på ett gjuteri i Lyubertsy. Senare utbildade han sig till pilot och gick med i Sovjetiska flygvapnet och var stationerad på Luostari flygbas.
Gagarin nådde grader av biträdande utbildningschef vid Kosmonautiska träningscentret som senare uppkallades efter honom.
Vostok 1 den första bemannade rymdfarkosten ingick i det sovjetiska Vostok-programmet. Den sköts upp i rymden från Kosmodromen i Bajkonur med Jurij Gagarin ombord. Vostok 1 avverkade 1 varv runt jorden och efter 108 minuter återinträdde den i atmosfären. Gagarin lämnade rymdkapseln i fallskrärm.


En tredimisionell video som skildrar rymdfärden

Vi avslutar med 3 minnen och om hur Jurij Gagarin påverkat oss.

Björn Forseth, som vid tillfället var 13 år:

”Nu kan man se den!” Ropade någon och alla sprang ut  på gatan och stod och stirrade på linjen över himlavalvet.

Barbara Brädefors:

”Sommaren 1962 skulle jag med min 1-åring flyga Stockholm-Berlin-Schönefeld tillbaka från semestern, med ett tjeckiskt plan med destination Prag. Det var dåligt väder och planet kunde inte landa i Berlin eller fortsätta till Prag utan vände och flög till Köpenhamn. Där uppstod  dubbla problem, Jurij Gagarin var på besök i Danmarks huvudstad och samtliga hotellrum var uppbokade av all världens journalister. NATO-landet Danmark accepterade inte mitt DDR_pass, det var 10 år innan västländerna erkände landet, passet rogs ifrån mig och vi fick vänta i timmar på Kastrup utan barnmat och blöjor. Till slut fraktades vi skeppsbrutna, jag var väl inte ensam från ett östland på Prag-planet, med taxi till Helsingör och ett hotell där, jag använde 3 handdukar som blöjor. Nästa morgon tillbaka till Kastrup där jag fick tillbaka passet och sedan flyg till Berlin.
När 1-åringen blivit 14 år och de flesta klasskompisarna konfirmerade sig gjorde min familj på 4 personer sin första resa till Sovjetunionen, vi valde den billigaste bussresan via Finland till Leningrad. Avsikten var att konfirmera , alltså befästa , sonens världsbild.Vid Ankomsten till Leningrad möttes vi av ett enormt fyrverkeri, det var den 12 april årsdagen för Gagarins rymdflyg”.

Charlotta Löfstrand: 

"Gagarin har alltid varit en stor förebild i vår familj. Han har inspirerat oss ända sedan han besökte Göteborg år 1964. Min mamma Laila Carlsson som vid den tiden jobbade på lönekontoret på Götaverken fick då förmånen att få hälsa på honom. Mötet med Gagarin entusiasmerade min mamma att studera matematik och lära sig ryska, samt läsa ryska författares verk. I Ryssland är man duktig på matematik, schack, balett och fiol. Alla stora författare kommer från Ryssland. Jag har nu ärvt hyllmeter med klassiska böcker. Jag har skaffat mig lärarlegitimation i ryska och matematik. Mina tre flickor Saga, Lycka och Juni Drakengren, lär sig ryska, dansar balett, spelar schack och fiol, samt studerar matematik. De har deltagit i en rysk matematikcirkel i 10 år. Lycka vann brons i Internationella Matematikolympiaden i St. Petersburg i somras och studerar nu i Cambridge. Juni hoppas på att vara med i samma tävling som även denna sommar går i St. Petersburg. När hon tagit studenten vill hon studera Geometri i St. Peterburg. Saga studerar matematik i Uppsala. Min mamma jobbade som matematik och fysiklärare. Flera av hennes elever doktorerade. Jag är också matematiklärare. Flickorna vill bli matematikprofessorer. Tack vare Gagarin!"



Ett foto av Charlie Chaplin och med hans tankar




Inga kommentarer: