tisdag 7 juli 2020

Dagen för familj, kärlek och lojalitet


8 juli är i Ryssland  dagen för familj, kärlek och lojalitet
Dagen för denna ljusa fest valdes av en slump: den ryska ortodoxa kyrkan hedrar minnet av Helige Peter och Fevronia av Murom, som anses vara beskyddare av familj och äktenskap. Som webbplatsen av tidningen "Foma" påminner, bror till Murom Prince-Peter, allvarligt sjuk, gick på jakt efter en läkare i Ryazan. Där träffade han Fevronia. Flickan gick med på att läka prinsen under förutsättning att han skulle bli hennes man. Efter hans återhämtning höll Peter sitt löfte och tog Fevronia som sin fru.

Under deras liv har paret visat otrolig lojalitet mot varandra. Även när Murom boyars gjorde uppror mot prinsessan från bondeklassen och krävde att prinsen avstod från tronen, lämnade Peter inte Fevronia och lämnade staden med henne. Strax efter deras avgång började stridigheter och oroligheter, och folket själva bad prinsen att återvända och ta platsen för den rättmätiga linjalen.

Innan deras död tog paret monastiska löften med namnen David och Euphrosyne. Saints Peter och Fevronia dog samma dag. De testamenterade att sätta dem i en kista, som de hade förberett för sig själva för länge sedan.

Traditionen för sekulärt firande av Peter och Fevronia-dagen återställdes av invånarna i Murom på 1990-talet: stadsdagen bestämdes att kombinera med familjevärdedagen. Familjens dag, kärlek och trohet blev en nationell helgdag 2008.

Inga kommentarer: