Rickard Turpin |
Svensk-ryska vänskapsföreningens styrelse har beslutat att instifta ett stipendium för civilkurage. Det ska gå till personer som gjort insatser för svensk-rysk vänskap även i en svår tid, där det krävt personligt mod och vidsyn.
Det finns åtskilliga inspirationskällor. En är Karl Gerhard som utmärkte sig under andra världskriget för en anti-fascistisk hållning och gick fler gånger emot försöken att dra in Sverige i krig mot Sovjetunionen.
I en revy 1940 sjönk Karl Gerhard sin kuplett "Den ökända hästen från Troja" i revyn "Gullregn" som drev med de tyska infiltrationsförsöken. Refrängen hade han lånat av den ryske kompositören Isaak Dunajevskij. Polisen förbjöd scenen efter påtryckningar från UD. I media skälldes Gerhard för att vara "kommunist" och "salongsbolsjevik". Man erinrade sej att han varit i Moskva 1940.
När den s k bättre publiken svek kom det sympatitelegram till Karl Gerhard från "arbetarmöten och radikala sammankomster" (Karl Gerhard: Katt bland Hermeliner s. 150). "Folkan blev vad namnet lovat men tidigare inte hållit – en folkteater", skriver han vidare....
Kupletten "Hurra hurra, vad det var roligt i Moskva" från oktober 1940 beskrev hur en svensk handelsdelegation ledd av Kooperativa förbundets VD Albin Johansson (även medlem av Förbundet Sverige-Sovjetunionen) roade sig under ett besök samtidigt som även Karl Gerhard besökte Moskva.
Till skillnad från många andra svenskar trodde Karl Gerhard aldrig att nazisterna skulle kunna besegra Sovjetunionen, en åsikt han fick utstå spott och spe för.
Den sorts civilkurage som Karl Gerhard representerade behövs även idag, när våra senaste regeringar gjort allt för att kapa alla normala relationer till Ryssland och underblåser krig mot detta genom att skicka miljarder i vapen till Nato:s Ukrainaoperation.
Vi vill belöna personer som vågar sticka ut och säga sanningen om detta krig och personer som i sin gärning verkar för att upprätthålla normala relationer till Ryssland, dess folk och den stora ryska kulturen.
Det första stipendiet går till skådespelaren och regissören Rickard Turpin, som fått klä skott för att han i ett anförande utbringade ett "Leve Ryssland". Hade han sagt Vive la France, Long live the King eller God Bless the United States hade det varit OK, men vårt största grannland har idag stämplats som en fientlig närmast skurkstat som man inget får ha med att göra, än mindre önska landet välgång, så som vi rutinmässigt gör med alla andra länder.
Ryssland förvägras sympati och medkänsla, ja inte ens normal hövlighet gäller längre.
Rickard Turpins "Leve Ryssland" utmanade den rådande russofobin. Ryssland ska inte leva, är det bakomliggande budskapet, som sällan sägs öppet.
Men det är vår övertygelse att det är en liten minoritet i Sverige som gnuggar händerna när Moskva och andra stora städer i Ryssland allt oftare angrips från Ukraina, i ett krig som vore omöjligt utan Natos och Natoländernas ekonomiska och militära stöd.
Med Karl Gerhards skeptiska hållning till etablissemangets spinn kan vi säga att alla spekulationer om att tvinga Ryssland på knä ska komma på skam. Ryssland står mer enat än på länge, det står starkt, dess ekonomi växer och när såren av den marknadsekonomisk chockterapin har läkt kommer också befolkningen att på nytt öka.
Vi säger tack, Rickard Turpin, för dina ord. Sen turbin har startade du en debatt som höga vederbörande inte ville ha.
Leve Ryssland! Bekämpa russofobin. Inga svenska vapen till Nato:s krig!
Stipendiet består av 5 000 kronor som våra medlemmar samlat in, plus en bok "Västerlandets nederlag" från Karneval förlag och en blomma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar