fredag 26 juni 2020

Kreml av Tatiana Ilina

Om författaren:
Tatiana Ilina är konstkritiker, bor i Moskva och arbetar i det största muséet med rysk konst - Tretyakov-galleriet, hon ordnar föreläsningar, gör guidade turer och ordnar Webbinarier för barn och vuxna; skriver böcker om ryska och europeiska konstnärer, och skriver artiklar om olika konstutställningar.
Fig. 01 Författaren Tatiana Ilina i Kreml-trädgården med syrener i bakgrunden

Moskvas Kreml är hjärtat i den ryska huvudstaden, dess huvudsymbol och helgedom. De krenelerade väggarna och smala tornen, krönta med rubinstjärnor som skiner om natten, stannar kvar i minnet hos de gäster som besökt huvudstaden. Av de tjugo Kreml-tornen, är fem dekorerade med stjärnor, inklusive Spasskaya-tornet som är huvudingången till Kreml försedd med de berömda klockspelen.

Fig. 02 Fyrverkerier i Kreml

Alla torn i Kreml är olika, var och en på sitt eget vis; och stjärnornas form är också olika, både i form och mönstret skiftar från stjärna till stjärna. Rubin-stjärnor har lyst över Kreml sedan 1937. Innan dess, sedan 1700-talet, när Kreml fick ett modernt utseende, avslutades huvudtornen med de dubbel-hövdade örnarna gjorda av förgylld koppar.
-Rysslands vapensköld-

Fig. 03 Väggar och torn i Kreml. I bakgrunden är Spasskaya-tornet synligt med sin stjärna.

Fig. 04 Röda torget, Vasilj-katedralen (vänster) och Spasskaya-tornet med sitt klockspel och en dubbel-hövdad örn (höger) målat i akvarell på 1800-talets första hälft.

År 1917 blev det revolution i Ryssland, den nya regeringen proklamerade en folkmakt Sovjetunionen, en union av arbetare och bönder som antog ett nytt emblem: Hammaren och skäran, vilket betydde en allians mellan arbetare och bönder, och antog stjärnan som ”de fattigas lycka”. De kungliga örnarna ersattes med de nya symbolerna över hela landet. Det landet som steg upp ur ruinerna efter det första världskriget och efter interventions- också benämnt inbördeskriget, hade då inte de ekonomiska resurser för att kunna förse Kreml-tornen med stjärnor.
1935 tillverkades det koppar-stjärnor till de tornen som tidigare varit försedda med de kungliga örnarna. Hammaren och skäran blev nu emblem på dessa stjärnor som också var dekorerade med ädelstenar. Innan de nya symbolerna på de krenelerade tornen fick ses offentligt, sågs de gamla och nya symbolerna sida vid sida.
Fig. 05 Nedmonterade dubbelhövdade örnar och de första stjärnorna innan de kommer på plats på tornen.

Men ett år senare visade sig att glansen från ädelstenarna hade dämpats av smuts i luften med all dess damm och annat, det var då som en ny slutlig lösning fanns ut, nämligen Rubinstjärnor och utformningen av Kremls stjärnor utvecklades av Fyodor Fedorovsky, en konstnär tillhörande Bolsjoj-teatern, där de världsberömda balettföreställningarna arrangerades.
Ljus, lysande dyrbart ljus, stjärnorna var resultatet av en ny unik teknik som de skickligaste i landet på detta område, arbetat fram.

Fig. 06 En av Kreml-stjärnorna

Den rika strålande Rubinglansen skapades inte genom belysning utifrån, utan av kraftfulla elektriska lampor inne i stjärnorna, 500 Watt. För att undvika överhettning fanns specialdesignade pumpar som gör att luft strömmar genom stjärnorna. År 2014 ersattes glödlampor med metall- halogenider med en total effekt av 1000 W. Den världsberömda rubinglöden från stjärnorna skapas med hjälp av ryska skickliga yrkesmännens: know-how-treskiktsglas. Ett lager av kristallklart glas och sedan frostat opalglas, även kallat flussglas, appliceras på det röda glaset. På detta sätt döljer rubinglaset lamporna inuti från att ses utifrån och stjärnorna verkar skina inifrån sig själva som ädelstenar.
Fig. 07 Rubinglas

Kreml-stjärnornas strålars längd är emellan 3-3,7 meter, var och en väger 1 ton. Stjärnorna tål kraften av en orkanvindar, de är fästa vid tornen med en speciell mekanism som gör att stjärnorna roterar i vindriktningen. De andra tornen som är från 1700-talet och fortfarande har i toppen flaggor i en vindflöjel, roterar också med vinden.
Fig. 08 Blommande syrener skapar en underbar inramning av Kreml-tornen. Utsikt från trädgården inne i Kreml, foto av författaren

Kreml är vackert när som helst på året, men särskilt i maj, i den underbara trädgården inne i fästningen och också i Alexander-trädgården utmed murarna i Kreml. Blommande buskar såsom syren, framtagna av de skickligaste trädgårdsmästarna i Ryssland.
Vi ser fram emot, och är glada att få se er som våra gäster.

Fig 09 Borovitskaya tornet, utsikt från Alexander-trädgården. Foto författaren.Inga kommentarer: