lördag 27 juni 2020

Putins ord om andra världskriget och dagens läge (uppdatering: svensk översättning)

Som känt så är det 75 år sedan andra världskrigets slut. Vi vill fortsätta att uppmärksamma detta ämne då Sovjetunionen hade en betydande roll i utfallet, segern över nazismen. Rysslands president Vladimir Putin har ofta talat om detta ämne och här nedan finns en välskriven och läsvärd artikel av honom som publicerats på Kremls engelskspråkiga sida. I artikeln är, förutom informationsrik historiebeskrivning, budskapet tydligt. Ryssland eftersträvar en stabil och fredlig värld där man alltid har andra världskrigets brutala händelser i minnet.

På ryskt initiativ kommer det förhoppningsvis snart kunna hållas ett möte mellan de fem kärnvapenmakterna Kina, Frankrike, USA, Storbritannien och Ryssland med syftet att diskutera säkerhet, ekonomi och potentiella hot. Hot som inte enbart handlar om vapen och krig utan även terrorism och extremism, klimat, och ekonomiska konsekvenser av bland annat rådande pandemi. Världens stabilitet är mycket sårbar idag, därför är det viktigt med kommunikation och förståelse.

Här kan man läsa hela artikeln:
http://en.kremlin.ru/events/president/news/63527

Uppdatering: Här finns artikeln även översatt på svenska av Stefan Lindgren (texten ser bäst ut på dator): https://docs.google.com/document/d/1t641Vf-H9AbrWKR3rBONwA-ZGUDm7uupjUOXJlfWtNw/edit

Inga kommentarer: